A klímaváltozás a tavaszi fagyokat is megsokszorozta


Akár egyetlen éjszaka alatt
megsemmisülhet az éves termés...

M agyarországon a gyümölcstermelők egybehangzóan állítják:
az elmúlt 4 évben komoly terméskieséssel kellett számolniuk.
Már április derekán meglátszott, hogy a termelőknek a kritikus barack mellett a többi gyümölcsfajjal is problémájuk lesz.

Az egyik gond az enyhe tél. De nem csupán az. Tapasztalatuk szerint karácsony után következik egy meleg periódus: január vége – február eleje. Aztán február közepén egy hideg periódus: 2021-ben nem volt ritka a -10-12 C fok. Ez egyes, korai fajtákat már elvitt, ami egyben elgondolkodtató is: mérlegelni kell a fajtaváltást a barackosokban! De ez önmagában nem elegendő! A tavaszi fagy más, későbbi fajtáknál is okozott rügykárt, mintegy 50 százalékban. Ebben az esetben már a szélgép lenne a megfelelő védekezés. Szakemberek szerint -13 helyett sok esetben csak -9 lett volna a hajnali hőmérséklet. Ennek megfelelően erősebb rügyállománnyal mentek volna bele a húsvéti nagy fagyokba. Mert az az, ami a komoly megpróbáltatást jelenti évről évre. A nagyhét környéke teliholddal jár, és ez nagy hideget hoz. Viszont az időjárás itt is megváltozott: beszélnek a Golf-áramlat gyengüléséről, és talán ez is hozzájárul a globális, európai időjárás változáshoz. Az április például több éve tartósan hidegebbet hoz, mint a december hónap.

A z alföldi gyümölcstermesztők szerint még néhány ilyen fagyos tavasz, és a gyümölcstermelő szakma ki fog halni, mivel nem hoz tartós jövedelmet és a fiataloknak nem kínál megélhetést. Többek véleménye az, hogy önállóan kellene támogatni a fagyvédelmi beruházásokat, melyekbe beletartozna a szélgép, a füstölés, a parafingyertya, az öntözés.

Egy gazda így fogalmazta meg az ágazat problémáját: „El kell döntenünk, hogy milyen gyümölcsöt akarunk enni: magyar gyümölcsöt, vagy nem magyar gyümölcsöt?"