WepiFrostFans Fagyvédelmi Kft


Hatékony fagyvédelem
a gyümölcsösökben

W eppert Sándor vagyok, kertészmérnök. Tudom, hogy ma ez nem mindig elég. A szükséges pluszt otthonról hoztam: a sváb ősök munkamorálját, valamint a szőlő- és gyümölcstermesztés hagyományait.

Hogy megismerjem a legújabb eljárásokat és technológiákat, folyamatosan olvasok és vizsgálatokat végzek, hogy minél magasabbra emeljem a hazai gyümölcstermesztés, a növényvédelem és a fagy elleni védekezés hatékonyságát. Ezért is alapítottam meg családommal a WepiFrostFans Fagyvédelmi Kft-t.
Első gyümölcsösünket 1996-ban vásároltam. Hamarosan előjöttek azok a problémák, melyek közül mára fagyvédelem, azaz a termés megmentése vált a lenagyobb feladattá.

K örtésünk fagyzugos területen, a Bács-Kiskun megyei Imrehegy határában fekszik. Vannak benne korai virágzású fajták is, melyek megadták a fagyvédelmi kísérletek, eljárások irányvonalát. Ugyanis a fagy az, amely leginkább megkeseríti a legtöbb termelő életét.

Ez több mint 15 év küzdelmet jelentett. Sokszor a fagyvédelmi eljárások kombinálásával, vagy egy-egy adott módszer komplex vizsgálatával értem el most beteljesült célomhoz. Természetesen nem voltam híján a zsákutcáknak, kudarcoknak sem. A légkeveréses fagyvédelem szakirodalmát áttanulmányozva jutottam fejlesztésünk teljes kidolgozásához. Közel 100 éjszakát töltöttem terepen, kipróbálva és vizsgálva a légkeverő eszközök működését. Ez olyan gyakorlati ismeretekhez juttatott, melyek hozzásegítettek a szélgépek megépítéséhez. Meggyőződésem, hogy a megbízható gépeknek kimagasló szerepe van a modern fagyvédelemben. 2021-ben egy mérnök-fejlesztő csapattal megvalósítottuk nagy álmunkat: megépítettük többfajta szélgép prototípusát. Ezek az áprilisi fagyos hajnalokon jól vizsgáztak! Ezen felbuzdulva megkezdtük sorozatgyártásukat. Meggyőződésem az, hogy a kiváló technológia nem elegendő: a gazdáknak meg kell tanulniuk a fagyvédelmi eszközök és gépek kombinált használatát! Cégünknek ezért felvállalt feladata az, hogy folyamatosan fejlessze partnerei tudását is.